Zvyšovanie úrokov na hypotékach sa dotkne každého. Ako dosiahnuť výhodnejší úrok?

Zvyšovanie úrokov na hypotékach sa dotkne každého. Ako dosiahnuť výhodnejší úrok?

Ceny vlastného bývania dosahujú historické maximá a hoci hypotéky majú ešte stále pomerne nízke úroky, vyzerá to tak, že situácia sa čoskoro zmení. Pokiaľ plánujete refinancovanie alebo si beriete hypotéku na vlastné bývanie, zvyšujúce sa úroky môžete čoskoro pocítiť. Hoci doposiaľ boli splátky prijateľné, vďaka vysokým úrokom je možné, že váš rozpočet to značne ovplyvní.

Výšku úrokovej sadzby môže ovplyvniť aj dĺžka fixácie. Pokiaľ máte krátku dobu fixácie, úroky budú nižšie. Dlhodobá fixácia znamená dlhšiu dobu istotu rovnakých splátok, no úrok môže byť vyšší. Banka zvyšuje úrok spravidla po skončení fixácie a hoci je tu možnosť refinancovať, rast úrokov ovplyvní pravdepodobne všetky banky.

Čím skôr o hypotéku požiadate, tým vyššiu šancu máte získať výhodnejšie úroky. Od momentu podania žiadosti banky držia výšku úrokovej sadzby určitý čas. Treba sledovať termín žiadosti a termín podpisu zmluvy, aby ste mali istotu, že dostanete výhodnejší úrok, keďže ten môže rásť každým dňom.

Výhodnejšie úroky môžete získať aj v prípade, že pri hypotéke zvolíte poistenie, vďaka čomu sa zvyšuje istota splatenia dlhu aj v prípade nepriaznivej udalosti práve poistným krytím.

Okrem refinancovania hypotéky vám môže pomôcť aj takzvaná refixácia. Aktuálnu fixáciu je možné po dohode s bankou predčasne ukončiť. Ak tak urobíte, môžete začať s novou fixáciou, avšak na dlhšie obdobie, ako tomu bolo doposiaľ. Proces refixácie vám zaručí istotu stabilných splátok po dlhšiu dobu, hoci úrok bude možno o čosi vyšší ako predtým. Súvisí to však so všeobecne sa zvyšujúcimi úrokovými sadzbami.

Ak teda zvažujete vlastné bývanie alebo refinancovanie súčasných úverov, mali by ste sa poponáhľať a poradiť sa ohľadne najvhodnejšieho riešenia. V súčasnosti sú výšky úrokov ešte prijateľné, no očakávame ich nárast.

Štefan Fujasz
Autor: Štefan Fujasz

Pomáham dosahovať úspech a prosperitu.

Ukazujem ľuďom ich možnosti.

Pomáham im zvládať ich finančné rozhodnutia.

Inšpirujem ich k rastu a finančnej nezávislosti.

Spoločne tak vytvárame a chránime hodnoty.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

AKTUÁLNE INFORMÁCIE A TIPY PRE VAŠE PENIAZE

spracovaním osobných údajov