Pre niektorých žiadateľov vo veku nad 40 sa hypotéky obmedzia

Pre niektorých žiadateľov vo veku nad 40 sa hypotéky obmedzia

Národná banka Slovenska si všíma stúpajúci podiel hypoték, ktorých splatnosť končí v období dôchodkového veku. Podiel nových hypoték so splatnosťou na dôchodku vlani narástol až na 40%. Až štvrtina dlžníkov má dnes vyšší dlh ako pred troma rokmi. A to aj napriek pravidelným splátkam. Presúvanie splácania dlhov na obdobie dôchodku zvyšuje riziko finančných ťažkostí spojených s poklesom príjmu na dôchodku. Ak chodíte do práce a máte príjem 1.500 eur, splátka 500 eur je ešte znesiteľná. Ale pri starobnom dôchodku 700 eur v budúcnosti to už znesiteľné nie je. Poklesom príjmu môžu nastať problémy.

Nesplatená hypotéka je pre dôchodcu záťažou a pre banku riziko. Sprísnením pravidiel sa predíde tomu, aby ľudia odchádzali do dôchodku s veľkými hypotékami. Pre žiadateľov vo veku nad 40 rokov sa hypotéky obmedzia. Ich dostupnosť bude rastúcim vekom klesať. Cieľom je zabrániť pokračovaniu rizikových trendov do budúcnosti.

Obmedzenia prídu pre žiadateľov, ktorí v čase podania žiadosti prekročili vek 40 rokov, a zároveň doba splatnosti úveru presahuje 64 rokov veku klienta. Dosiahne sa to znižovaním pomeru dlhu k príjmom prostredníctvom parametra DTI. Dnes si klient môže od banky štandardne požičať 8-násobok svojho ročného príjmu (DTI 8). Nová úprava NBS navrhuje, aby sa maximálna výška úveru znižovala o 0,25 násobok čistého ročného príjmu klienta za každý rok presahujúci 40 rokov. To znamená, že pri síce rovnakých príjmoch, si 40-ročný klient bude môcť požičať 8 násobok svojho príjmu, no 50-ročný klient už len 5,5 násobok svojho príjmu.

Tak ako doteraz v platnosti zostáva výnimka, ktorá umožňuje poskytnúť 5% úverov s DTI nad hlavným limitom. Poskytovanie výnimiek je naďalej v kompetencii bánk. Účinnosť nových pravidiel navrhuje NBS od 1. októbra 2022. Ešte to nie je schválené.

Ilustračný príklad

Štefan Fujasz
Autor: Štefan Fujasz

Pomáham dosahovať úspech a prosperitu.

Ukazujem ľuďom ich možnosti.

Pomáham im zvládať ich finančné rozhodnutia.

Inšpirujem ich k rastu a finančnej nezávislosti.

Spoločne tak vytvárame a chránime hodnoty.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

AKTUÁLNE INFORMÁCIE A TIPY PRE VAŠE PENIAZE

spracovaním osobných údajov