Inflácia rastie, čakajú nás problémy?

Inflácia rastie, čakajú nás problémy?

S pandémiou koronavírusu bojuje už hodnú chvíľu celý svet, no teraz sa začína aj boj s infláciou. Vysoká inflácia je v súčasnosti celosvetovým fenoménom, ktorý má rastúcu tendenciu. Kým v USA začali ceny stúpať už na jar, tento trend sa postupne dostal aj do Európy. Jednotlivé krajiny však majú rôzne úrovne inflácie. V EU dosiahla inflácia v septembri mieru 3,6%. Európska centrálna banka zatiaľ nevydáva žiadne upozornenia. Problém môže prísť na úrovni eurozóny, keďže tá podlieha jednotnej menovej politike. Takejto vysokej inflácii sme čelili naposledy pred približne 10 rokmi.

Ako to vyzerá s jednotlivými krajinami? Najvyšší rast cien zaznamenali krajiny na severe Európy a to Poľsko, Litva a Estónsko, kde inflácia dosiahla výšku až 5%. Naopak južanské krajiny zaznamenali oveľa pomalší nárast cien. Miera inflácie na Malte dosiahla len 0,4%, v Grécku to je 1,2% a v Portugalsku 1,3%. Takéto markantné rozdiely v mierach inflácie jednotlivých krajín môžu byť spôsobené ekonomickými špecifikami v jednotlivých štátoch, no veľkú úlohu zohrali aj obchodné bariéry a dočasná izolácia počas lockdownu v jednotlivých krajinách. Rozdiely môžu byť spôsobené aj rozdielnym priebehom hospodárskeho cyklu a výškou rastu hrubého domáceho produktu v jednotlivých krajinách.

V septembri 2021 Slovensko zaznamenalo najvyššiu mieru inflácie za posledných 10 rokov, 4,6%. Podľa Štatistického úradu inflácia medziročne vzrástla o 4,0%. V porovnaní s augustom 2021 vzrástla o 0,7%. A to regulované ceny ešte nenarástli... 

VEREJNÝ SEKTOR TVRDÍ. Nie je dôvod na paniku. Inflácia nepotrvá dlho. Tvrdí to Medzinárodný menový fond. Ubezpečuje, že budúci rok inflácia už nebude tak veľmi rásť. Ceny energií, by mali poľaviť.

SÚKROMNÝ SEKTOR MÁ PRESNE OPAČNÝ NÁZOR. Ten tvrdí, že postupné zdražovanie bude naďalej pokračovať. Mnohé podnikateľské subjekty upozorňujú, že spotrebiteľská inflácia bude problémom aj v budúcom roku. Budú totiž nútení zvyšovať ceny. Vďaka vyšším cenám energií, aj vyšším cenám na strane ich ďalších vstupov. Ceny porastú aj z dôvodu aktuálneho nedostatku vstupných materiálov a tovarov.

Štefan Fujasz
Autor: Štefan Fujasz

Pomáham dosahovať úspech a prosperitu.

Ukazujem ľuďom ich možnosti.

Pomáham im zvládať ich finančné rozhodnutia.

Inšpirujem ich k rastu a finančnej nezávislosti.

Spoločne tak vytvárame a chránime hodnoty.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

AKTUÁLNE INFORMÁCIE A TIPY PRE VAŠE PENIAZE

spracovaním osobných údajov