Hypoték sa od 1. júla dotkne zmena výšky životného minima.

Hypoték sa od 1. júla dotkne zmena výšky životného minima.

Pokiaľ plánujete riešiť bývanie, mali by ste vedieť o ďalšej zmene, ktorá ovplyvní výšku poskytnutej hypotéky. Pri prepočte maximálnej výšky hypotekárneho úveru sa zohľadňuje viacero faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jeho výšku. Okrem výšky čistého príjmu sa berie ohľad aj na už existujúce úvery, maximálnu zadlženosť, či výšku životného minima.

Výška životného minima sa od 1. júla 2024 zvyšuje. Je jedným z kritérií ovplyvňujúcich maximálnu výšku úveru. Pre plnoletú fyzickú osobu bude po novom životné minimum vo výške 273,99 eur mesačne, pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu to bude 191,14 eur. Pre dieťa, či už zaopatrené alebo nezaopatrené, sa výška životného minima zvyšuje na 125,11 eur na mesiac.

Zvýšenie životného minima môže pre niektoré domácnosti predstavovať problém.

Maximálny objem zadlženia nesmie presiahnuť osemnásobok čistého ročného príjmu, do ktorého počítame nielen hypotéku, ale aj iné úvery či kreditné karty. Pri výške maximálnej hypotéky dbajú banky ohľad aj na finančnú rezervu, ktorá by mala byť 40% z  čistej mesačnej mzdy. Splátky všetkých dlhov teda môžu tvoriť najviac 60 % z čistého mesačného príjmu domácnosti. Započítava sa aj rezerva na nárast úrokových sadzieb.

Štefan Fujasz
Autor: Štefan Fujasz

Pomáham dosahovať úspech a prosperitu.

Ukazujem ľuďom ich možnosti.

Pomáham im zvládať ich finančné rozhodnutia.

Inšpirujem ich k rastu a finančnej nezávislosti.

Spoločne tak vytvárame a chránime hodnoty.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

AKTUÁLNE INFORMÁCIE A TIPY PRE VAŠE PENIAZE

spracovaním osobných údajov