1. júla sa zvyšuje životné minimum. Ovplyvní vám to získanie hypotéky?

1. júla sa zvyšuje životné minimum. Ovplyvní vám to získanie hypotéky?

S nástupom júla dochádza k zvýšeniu životného minima a niektorým to ovplyvní získanie hypotéky. Po novom tak výška životného minima bude 218,06 eur mesačne a zvyšuje sa aj životné minimum pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu, ktorého výška bude po novom 152,12 eur mesačne. Životné minimum v prípade neplnoletého dieťaťa sa zvyšuje na 99,56 eur mesačne. Zmeny výšky životného minima platia jeden rok, čiže do 30. júna 2022.

Výška životného minima ovplyvňuje aj rôzne dávky ako napríklad rodičovské príspevky, prídavky na dieťa, príspevky k prídavku na dieťa, nezdaniteľnú časť základu dane, príjem, ktorý netreba priznávať a zdaniť, sumu predčasného dôchodku a daňové bonusy na dieťa. Rast výšky týchto dávok sa očakáva až v januári 2022.

Niektorým žiadateľom to  ovplyvní získanie hypotéky, nakoľko už nemusia spĺňať podmienky pre jej získanie. Žiadateľovi musí po odpočítaní splátky a životného minima zostať minimálne 40% čistého príjmu. Rastom výšky životného minima sú tak ohrození tí, ktorí sú na hranici tejto podmienky.

Pokiaľ má žiadateľ nízky daňovo preukázateľný príjem, možnosti sú nasledovné. Čerpanie nižšej sumy hypotéky, či výber lacnejšej nehnuteľnosti. Taktiež je možné navýšiť priemerný príjem aj príjmom ďalšieho účastníka úverového vzťahu. V tom prípade treba mať na pamäti aj vek daného účastníka, ktorý môže obmedziť dobu splatnosti. Kratšia splatnosť znamená vyššiu výšku mesačnej splátky. Ďalšou možnosťou je predĺženie doby splatnosti hypotéky. V takom prípade je vhodné popri hypotéke využiť sporenie v investičných nástrojoch. Hovoríme tomu INTELIGENTNÁ HYPOTÉKA. Viac o INTELIGENTNEJ HYPOTÉKE napíšem v budúcom článku.

Pri výbere vhodnej hypotéky je rozumné sa poradiť, ktoré z riešení je pre vás najvhodnejšie.

Štefan Fujasz
Autor: Štefan Fujasz

Pomáham dosahovať úspech a prosperitu.

Ukazujem ľuďom ich možnosti.

Pomáham im zvládať ich finančné rozhodnutia.

Inšpirujem ich k rastu a finančnej nezávislosti.

Spoločne tak vytvárame a chránime hodnoty.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

AKTUÁLNE INFORMÁCIE A TIPY PRE VAŠE PENIAZE

spracovaním osobných údajov